fbpx Skip to main content

Bagi sesetengah orang, tekanan darah yang terlalu rendah merupakan tanda penyakit, lebih-lebih lagi jika ia jatuh secara tiba-tiba tanpa sebarang simptom.

Tekanan darah yang jatuh mendadak boleh mendatangkan bahaya. Malah, perubahan hanya sekitar 20 mm Hg boleh menyebabkan anda pitam atau pengsan secara tiba-tiba.

Antara simptom yang ditunjukkan masalah itu seperti:

 • Rasa berdebar-debar
 • Pening kepala
 • Badan menjadi lemah
 • Pengsan
 • Sesak nafas
 • Pandangan menjadi berpinar ataupun kabur
 • Merasakan badan sejuk
 • Muka pucat

darah rendahBeberapa punca sebenar yang boleh menyebabkan tekanan menjadi terlalu rendah adalah:

 1. Masalah jantung

Jantung berfungsi untuk mengepam darah ke seluruh bahagian badan. Jika organ itu mengalami masalah, ia akan menyebabkan tekanan darah menjadi rendah.

Beberapa penyakit yang menyebabkan masalah pada jantung adalah serangan sakit jantung, injap jantung bermasalah, jantung berdenyut tidak normal, lemah jantung, keradangan pada otot jantung.

 1. Masalah endokrin

Sistem endokrin adalah sistem yang melibatkan penghasilan hormon di dalam badan. Ia boleh mempengaruhi pelbagai organ dalam badan termasuk jantung, buah pinggang dan sebagainya.

Beberapa masalah yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah disebabkan masalah endokrin adalah Diabetic Ketoacidosis (masalah kencing manis dan gula dalam darah sangat tinggi) dan Addison’s Disease (tidak dapat menghasilkan hormon yang cukup untuk mengekalkan kandungan gram dalam darah.

 1. Kurang air

Masalah yang menyebabkan muntah-muntah dan boleh membuatkan seseorang itu kekurangan air dalam badan. Terutamanya jika pesakit tidak boleh minum air disebabkan asyik muntah.

Masalah itu akan menyebabkan isipadu darah semakin kurang dan tekanan darah juga menjadi kurang.

 1. Pendarahan

Pendarahan yang teruk juga akan menyebabkan isipadu darah menjadi berkurangan. Bagi pesakit kehilangan darah perlu diganti dengan darah semula.

 1. Jangkitan kuman yang teruk(Sepsis)

Jika kuman telah memasuki darah, ia boleh menyebabkan satu keadaan yang dinamakan sebagai sepsis. Jika tidak dirawat dengan cepat, pesakit akan mengalami tekanan darah rendah dan keadaan itu dipanggil sebagai Septic Shock dan boleh membawa kepada maut.

Jangkitan yang boleh berlaku dengan teruk adalah jangkitan paru-paru, jangkitan pada kulit(cellulitis), jangkitan pada tempat buang air kencing atau kencing kotor dan banyak lagi.

darah rendahSiapa lebih berisiko:

– Pesakit yang berumur lebih daripada 65 tahun dan mempunyai pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.

– Pesakit yang mengambil ubat tekanan darah.

– Mereka yang menghadapi penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, kencing manis dan pernah mengalami serangan sakit jantung adalah berisiko

Rawatan masalah tekanan darah rendah adalah berdasarkan punca-punca yang telah dinyatakan. Punca yang berlainan memerlukan rawatan yang berlainan.


Flexphysiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan Diploma dan Ijazah dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami yang berkelulusan universiti (ipta/ipts) dalam bidang fisioterapi akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada rawatan strok, Flexphysiotherapy juga menawarkan perkhidmatan rawatan bagi masalah:

 • Slip Disc
 • Sakit lutut & tumit
 • Sakit bahu & tangan
 • Kebas tangan 
 • Kecederaan sukan
 • Rawatan kanak-kanak

Flex physiotherapy komited memberi perkhidmatan terbaik sebagai panel kesihatan bagi syarikat di bawah PMCARE, PNB dan PERKESO.

Jika anda ada sebarang pertanyaan berhubung rawatan fisioterapi, layari laman web kami dengan menekan pautan di bawah.

Layari laman web Flex Physiotherapy sekarang!

Leave a Reply