fbpx Skip to main content

Tahukah anda ada sesetengah situasi yang memerlukan rawatan fisioterapi di rumah? Rawatan fisioterapi tidak terhad di pusat fisioterapi sahaja.

Fisioterapi di rumah boleh menjadi sangat bermanfaat untuk individu yang berhadapan dengan pelbagai keadaan.

Ini merupakan 5 situasi yang berkemungkinan memerlukan khidmat fisioterapi di rumah!

1. Kemalangan

Kemalangan Memerlukan Fisioterapi Di RumahSelepas kemalangan, badan boleh mengalami trauma pada otot, ligamen, dan sendi. Ini boleh mengakibatkan kesakitan, bengkak, dan pergerakan terhad. Fisioterapis akan menilai tahap kecederaan dan membangunkan rancangan untuk memulihkan pergerakan secara beransur-ansur. Ini mungkin melibatkan latihan pelbagai gerakan pasif pada mulanya, di mana ahli terapi menggerakkan anggota yang terjejas untuk mengelakkan kekakuan sendi. Semasa penyembuhan berlangsung, senaman aktif diperkenalkan untuk menguatkan otot di sekeliling kecederaan, meningkatkan kestabilan sendi, dan mendapatkan semula kebolehan berfungsi.

2. Strok Memerlukan Fisioterapi Di Rumah

Strok Memerlukan Fisioterapi Di RumahMereka yang terselamat dari strok sering mengalami kelemahan dan kehilangan kawalan pada sebelah badan akibat kerosakan otak. Fisioterapi di rumah memberi tumpuan kepada pemulihan saraf, menggunakan senaman yang menggalakkan otak dan mendapatkan semula kawalan ke atas otot yang terjejas. Ini mungkin melibatkan aktiviti seperti terapi cermin, di mana anggota yang tidak terjejas dicerminkan oleh anggota yang terjejas untuk menggalakkan pergerakan. Latihan imbangan adalah penting untuk mengelakkan jatuh, dan ahli terapi mungkin menggunakan alat seperti papan imbangan untuk meningkatkan kestabilan. Secara beransur-ansur, tugas berfungsi seperti berdiri, berjalan dan mencapai diamalkan untuk meningkatkan kebebasan.

3. Sakit Belakang

Sakit Belakang Memerlukan Fisioterapi Di RumahSakit belakang selalunya berpunca daripada postur yang lemah, ketidakseimbangan otot, atau kecederaan. Seorang ahli fisioterapi akan mengenal pasti punca yang mendasarinya. Mereka mungkin memperkenalkan latihan yang menguatkan otot teras, yang memberikan sokongan pada tulang belakang. Senaman regangan juga penting untuk melegakan ketegangan otot dan meningkatkan fleksibiliti. Ahli fisioterapi akan mendidik pesakit tentang mengekalkan postur yang betul semasa aktiviti harian, yang membantu mengelakkan ketegangan lebih teruk pada bahagian belakang.

4. Lemah

Rehat berpanjangan boleh melemahkan otot, mengeraskan sendi, dan membawa kepada pelbagai komplikasi. Rawatan ini sesuai untuk individu yang lemah anggota badan dan terlantar di atas katil sahaja kerana ia melibatkan senaman dan aktiviti yang dirancang dengan teliti. Pergerakan pasif digunakan untuk memastikan sendi mudah alih dan mencegah kontraktur. Ini boleh termasuk membongkok dan meluruskan anggota badan secara perlahan-lahan dan memutarkan sendi. Perubahan kedudukan adalah penting untuk mengelakkan kudis tekanan, dan ahli fisioterapi mengajar pesakit atau penjaga cara melakukannya dengan betul. Senaman pernafasan juga penting untuk mengelakkan kesesakan paru-paru dan mengekalkan kesihatan pernafasan.

Tahu tak kita dilarang untuk skip appointment fisioterapi? Baca sini >>> https://flexphysiotherapy.my/fisioterapi-dilarang-skip-appointment/

5. Patah Tulang

Selepas patah tulang, kawasan yang cedera sering tidak bergerak dengan tuangan, splint, atau pendakap. Imobiliti boleh menyebabkan pembaziran otot dan kekakuan sendi. Fisioterapi di rumah bertujuan untuk mengurangkan kesan ini. Ahli terapi mungkin mengajar pesakit latihan isometrik lembut yang melibatkan mengetatkan otot tanpa menggerakkan sendi. Apabila penyembuhan berlangsung dan peranti imobilisasi dikeluarkan, latihan menjadi lebih dinamik, membantu mendapatkan semula kekuatan, kelenturan sendi dan pergerakan keseluruhan.

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Flex Physiotherapy boleh bantu anda dalam merawat masalah;

  • Strok
  • Slip Disc/Sakit Belakang
  • Sakit Kaki/Tumit Kaki
  • Sakit Bahu & Tangan
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Dalam semua kes ini, adalah penting untuk melibatkan fisioterapis bertauliah yang boleh menilai keadaan individu, merekabentuk pelan rawatan yang diperibadikan dan memantau kemajuan. Rawatan ini harus konsisten dan diawasi untuk memastikan keselamatan dan hasil yang optimum.

Leave a Reply