fbpx

Apa yang membuat squats seperti latihan hebat?

 

Berikut merupakan 8 faedah jika anda melakukan squat/mencangkung dengan cara yang betul.

 

1. Membina otot keseluruhan tubuh anda

 

 

Squats membantu untuk membina otot kaki anda (termasuk quadriceps, hamstrings, dan betis), tetapi ia juga membina otot di seluruh badan.

Malah, apabila dilakukan dengan betul, squats sangat sengit sehingga mereka mencetuskan pelepasan testosteron dan hormon pertumbuhan manusia dalam tubuh anda, yang penting untuk pertumbuhan otot dan juga akan membantu meningkatkan massa otot ketika anda melatih bidang lain dari tubuh anda selain kaki kamu.

Jadi squats sebenarnya boleh membantu anda memperbaiki kekuatan badan atas dan bawah anda.

 

Ingin lihat testimoni- testimoni kejayaan kami merawat pesakit? Klik di sini

 

2. Squats menjadikan aktiviti kehidupan sebenar lebih mudah

Squat sangat praktikal yang boleh diterjemahkan kepada banyak tugas-tugas seharian. Bekerja di luar rumah, mengangkat barang, bermain dengan anak-anak anda, bermain permainan bola keranjang semua boleh mendapat manfaat daripada squats/mencangkung.

 

3. Squats membakar lebih banyak lemak

 

 

Salah satu cara yang paling berkesan untuk membakar lebih banyak kalori sebenarnya adalah untuk mendapatkan lebih banyak otot! Untuk setiap paun otot tambahan yang anda dapatkan, tubuh anda akan membakar 50-70 kalori tambahan setiap hari. Oleh itu, jika anda mendapat 10 paun otot, anda akan membakar 500-700 lebih banyak kalori setiap hari daripada yang anda lakukan sebelum ini.

Lebih  banyak otot membakar lebih banyak lemak. Mencangkung adalah cara yang sangat berkesan untuk membakar lebih banyak lemak. Lebih banyak otot yang anda ada di tubuh anda, lebih banyak kalori anda akan membakar semasa latihan dan semsa berehat. Jika anda ingin mendapatkan tubuh  tanpa lemak,  teruskan usaha squat anda.

 

4. Squats membantu mengekalkan mobiliti

Dengan hanya meningkatkan kekuatankeseluruhan  bahagian badan  yang lebih rendah, squats membantu mengekalkan mobiliti . Tambahan pula, dengan melakukan squats dalam pelbagai  cara yang boleh menguatkan otot kaki membolehkan anda  membantu mencegah kelemahan dan meningkatkan kekuatan semasa melakukan sebarang aktiviti mudah alih yang berprestasi tinggi.

 

5. Squats mencegah kecederaan

Kebanyakan kecederaan atlet melibatkan lemah otot penstabil, ligamen dan tisu penghubung, yang mana squats boleh membantu menguatkan otot tersebut jika dilakukan dengan betul. Squat juga membantu mencegah kecederaan dengan meningkatkan fleksibiliti anda (squats meningkatkan pelbagai gerakan di pergelangan kaki dan pinggul anda) dan keseimbangan, seperti yang dinyatakan di atas.

 

6. Meningkatkan prestasi sukan

 

 

Bukan sahaja squats akan memberikan  kekuatan pada kaki anda, ia  juga akan meningkatkan prestasi dengan membantu anda melompat lebih tinggi dan berjalan lebih cepat. Ini penting bagi mereka yang terlibat dalam sukan sama ada untuk pemain berpasukan ataupun mereka yang betanding pada hujung minggu ataupun seorang ibu yang mengejar anak. Itulah sebabnya latihan ini adalah sebahagian daripada setiap program latihan atlet profesional.

 

7. Squats memperkukuhkan teras pada badan anda

Squats sebenarnya membantu kawasan tubuh teras, iaitu kawasan perut,  dengan cara yang sungguh berkesan dan cekap. Tambahan pula, kajian telah membuktikan  pengukuhan  ini adalah lebih hebat daripada kaedah tradisional. Jadi, jika anda mahu lebih kuat, abs ketat, pastikan  anda lakukan aktiviti squat/mencangkung.

 

8. Squats boleh dilakukan di mana-mana

Dari rumah anda atau di gym, squats adalah senaman yang boleh dilakukan dimana-mana sahaja. Sekali lagi,ia  tidak memerlukan keahlian gimnasium atau peralatan yang mahal. Squats boleh dilakukan di dalam bilik hotel, di pantai atau di taman permainan sebagai sebahagian daripada latihan sukan anda.

 

Ingin tahu lebih lanjut berkenaan rawatan kami? Klik di sini