fbpx Skip to main content

Hipotensi ortostatik adalah salah satu jenis tekanan darah rendah yang berlaku apabila anda berdiri dari duduk atau berbaring. Masalah ini boleh membuatkan anda berasa pening dan mungkin juga pengsan.

Berikut merupakan cara untuk hilangkan masalah hipotensi ortostatik!

1. Bangun Secara Perlahan

Bangun Secara Perlahan Elak Hipotensi OrtostatikApabila anda berdiri dengan cepat, graviti menarik darah ke bahagian bawah kaki anda. Peralihan mendadak ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah sementara dan anda akan berasa pening. Untuk mengelakkan ini, luangkan masa anda apabila beralih daripada posisi duduk atau baring kepada berdiri. Duduk di tepi kerusi selama beberapa saat sebelum berdiri sepenuhnya. Ini memberi tubuh anda peluang untuk menyesuaikan diri dan membantu mencegah penurunan tekanan darah yang cepat.

2. Pegang Sesuatu Yang Stabil

Pegang Sesuatu Yang Stabil Ketika Hadapi Hipotensi OrtostatikJika anda berasa pening apabila berdiri, adalah penting untuk mempunyai sesuatu yang stabil berdekatan untuk dipegang. Berpegang pada perabot, pagar atau dinding boleh membantu anda mengekalkan keseimbangan dan mengelakkan terjatuh. Cuba kekal dalam kedudukan yang disokong sehingga pening hilang. Jika ia berterusan atau bertambah teruk, pertimbangkan untuk duduk bersandar atau berbaring untuk mengelakkan kemungkinan kecederaan daripada terjatuh.

3. Elak Aktiviti Berat Semasa Cuaca Panas

Elak Aktiviti Berat Semasa Cuaca PanasSemasa cuaca panas, tindak balas semula jadi badan anda adalah untuk melebarkan saluran darah dekat dengan permukaan kulit untuk membebaskan haba dan menyejukkan. Proses ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah. Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal berat semasa cuaca panas boleh menyebabkan gejala seperti pening dan lemah. Pilih senaman ringan dalam persekitaran yang lebih sejuk, dan ambil rehat yang kerap untuk berehat dan menghidrat semula.

4. Minum Air Secukupnya

Elak Hipotensi Ortostatik Dengan Minum AirDehidrasi boleh menjejaskan tekanan darah anda dengan ketara. Ia membawa kepada penurunan tahap tekanan darah. Biasakan untuk minum banyak air sepanjang hari, terutamanya dalam cuaca panas atau jika anda melakukan aktiviti fizikal. Penghidratan yang betul membantu mengekalkan jumlah darah yang mencukupi dan menghalang penurunan tekanan darah secara tiba-tiba.

5. Elak Minum Alkohol

Alkohol adalah vasodilator, bermakna ia melegakan dan melebarkan saluran darah. Walaupun kesan ini kadangkala boleh memberi manfaat kesihatan yang ringan, penggunaan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang ketara. Jika anda terdedah kepada hipotensi, adalah penting untuk mengehadkan pengambilan alkohol anda atau mengelakkannya sama sekali.

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Flex Physiotherapy boleh membantu dalam merawat masalah;

  • Strok
  • Slip Disc/Scoliosis/Sakit Belakang
  • Sakit Kaki/Tumit Kaki
  • Sakit Bahu & Tangan
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Ingat, jika anda mengalami pening yang teruk atau berterusan, pengsan, atau gejala lain yang berkaitan, dapatkan rawatan perubatan segera. Hipotensi boleh menjadi gejala keadaan perubatan asas yang memerlukan penilaian dan rawatan.

Leave a Reply