fbpx Skip to main content

Sering kali kita dengar pepatah “beauty is pain” dalam kalangan penggemar dan pengikut fesyen. Seluruh badan memerlukan penggayaan fesyen walau kadang ia menyakitkan, seperti kasut tumit tinggi.

Kebanyakan wanita mempunyai koleksi kasut tumit tinggi bagi menyerlahkan keanggunan diri dan membuatkan rasa bergaya seiring dengan peredaran fesyen.

Namun begitu, di sebalik kecantikan kasut tumit tinggi, ada mudaratnya.

Nak tahu akibat selalu pakai kasut tumit tinggi? Mari baca artikel ini!

1. Kaki Terseliuh Akibat Kasut Tumit Tinggi

Kaki Terseliuh Akibat Kasut Tumit TinggiKasut tumit tinggi, terutamanya yang mempunyai tapak yang sempit atau tidak stabil, boleh meningkatkan risiko terseliuh buku lali. Ia juga memudahkan kehilangan kestabilan dan memulas buku lali, mengakibatkan terseliuh. Ligamen di pergelangan kaki boleh menjadi renggang atau koyak, menyebabkan sakit, bengkak, dan kesukaran berjalan.

2. Postur Belakang Melengkung

Kasut Tumit Tinggi Menyebabkan Postur MelengkungIa juga boleh menganjakkan pusat graviti badan ke hadapan, menyebabkan satu siri pelarasan postur mengekalkan keseimbangan. Ini selalunya membawa kepada peningkatan lengkungan di bahagian bawah belakang (hiperlordosis) dan kecondongan ke hadapan pelvis. Perubahan postur ini boleh menjejaskan penjajaran tulang belakang dan menyumbang kepada ketidakseimbangan otot, seperti ketegangan pada otot belakang bawah dan kelemahan pada otot perut.

3. Sakit Belakang

Sakit Belakang Akibat Kasut Tumit TinggiPostur badan yang berubah disebabkan oleh kasut ini boleh menegangkan otot, ligamen dan cakera di belakang. Ia mengakibatkan pemampatan cakera tulang belakang, mengakibatkan kesakitan dan ketidakselesaan. Selain itu, kecondongan pelvis ke hadapan boleh mengganggu lengkung semula jadi tulang belakang, yang berpotensi menyebabkan ketegangan otot dan kesakitan di bahagian atas dan bawah belakang.

4. Salur Darah Tersumbat

Salur Darah Tersumbat Akibat Kasut Tumit TinggiKasut tumit tinggi, terutamanya yang ketat atau sempit, boleh menyekat peredaran darah di kaki dan bahagian bawah kaki. Penyempitan saluran darah boleh menghalang aliran darah normal, yang membawa kepada ketidakselesaan, bengkak, dan juga perkembangan vena varikos. Dalam kes yang teruk, penyempitan saluran darah yang berpanjangan boleh menyumbang kepada pembentukan bekuan darah dalam urat dalam (trombosis urat dalam atau DVT), yang boleh menjadi keadaan perubatan yang serius.

5. Sakit Lutut

Memakai kasut jenis ini menjejaskan mekanik berjalan dan meningkatkan tekanan pada lutut. Postur yang diubah, dengan pelvis dicondongkan ke hadapan dan peningkatan tekanan pada bahagian hadapan kaki, boleh membawa kepada salah jajaran sendi lutut. Penyelewengan ini boleh mengakibatkan peningkatan tekanan pada tempurung lutut (patella) dan menyumbang kepada sakit lutut, terutamanya pada individu yang mempunyai keadaan lutut yang sedia ada seperti osteoarthritis.

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Flex Physiotherapy boleh bantu anda dalam merawat masalah;

  • Slip Disc/Scoliosis/Sakit Belakang
  • Strok
  • Sakit Kaki/Tumit Kaki/Lutut
  • Sakit Bahu & Tangan
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Leave a Reply