fbpx Skip to main content

Obesiti kanak-kanak merupakan salah satu isu yang hangat diperkatakan pada masa kini.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati obesiti kanak-kanak meningkat pada kadar yang sangat membimbangkan apabila rekod menunjukkan jumlah kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan di bawah usia lima tahun adalah melebihi 41 juta orang pada 2016.

Ini merupakan 3 punca terjadinya obesiti dalam kalangan kanak-kanak!

1. Diet Tidak Seimbang Punca Utama Obesiti Kanak-kanak

Diet Yang Tidak Seimbang Punca Utama Obesiti Kanak-kanakPilihan diet yang salah, seperti mengambil makanan berkalori tinggi, rendah nutrien seperti snek manis, makanan segera dan minuman manis, boleh menyebabkan pengambilan kalori yang berlebihan. Makanan ini sering kekurangan vitamin, mineral, dan serat penting untuk kesihatan keseluruhan. Pengambilan berlebihan makanan padat kalori tanpa kawalan bahagian yang betul boleh menyumbang kepada penambahan berat badan.

2. Kurang Aktiviti Fizikal

Kurang Aktiviti Fizikal Menyebabkan Obesiti Kanak-kanakGaya hidup moden telah menjadi lebih tidak aktif disebabkan oleh peningkatan masa skrin dan pengurangan permainan luar. Kekurangan aktiviti fizikal bermakna kanak-kanak tidak mengeluarkan tenaga yang mencukupi untuk mengimbangi pengambilan kalori mereka. Aktiviti fizikal yang kerap membantu membakar kalori, membina otot, dan mengekalkan berat badan yang sihat.

3. Faktor Keluarga

Faktor Keluarga Antara Punca Obesiti Kanak-kanak BerlakuGenetik boleh memainkan peranan dalam mendorong kanak-kanak kepada obesiti. Jika ibu bapa atau saudara terdekat mempunyai sejarah obesiti, kanak-kanak mungkin mewarisi ciri genetik tertentu yang mempengaruhi metabolisme dan penyimpanan lemak mereka.

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Flex Physiotherapy boleh bantu anda dalam merawat masalah;

  • Strok
  • Slip Disc/Sakit Belakang
  • Sakit Kaki/Tumit Kaki
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Menangani obesiti kanak-kanak memerlukan pendekatan menyeluruh. Perlu juga mempertimbangkan faktor yang lebih luas seperti status sosioekonomi, akses kepada makanan sihat, pendidikan tentang pemakanan dan mewujudkan persekitaran yang menggalakkan gaya hidup aktif. Ibu bapa, sekolah, penyedia penjagaan kesihatan dan penggubal dasar semuanya memainkan peranan dalam mencegah dan mengurus obesiti kanak-kanak.

Leave a Reply