fbpx Skip to main content

Kita manusia biasa takkan terlepas dari masalah sakit belakang.

Tak kira usia muda atau tua, semua akan mengalaminya. Tapi lagi kesian kita yang muda ni dah mula sakit belakang. Faktor utama selalunya melibatkan kerjaya. Sebagai contoh, duduk depan pc lama-lama. Yang pernah alaminya tahu betapa seksanya tenung benda petak tu kat depan dalam jangka masa yang lama.

Di sini kami sertakan 5 tips untuk atasi sakit belakang!

     1. Postur Yang Betul

Menjaga Postur Badan Elak Sakit Belakang

Gambar 2; Postur

Mengekalkan postur yang baik adalah penting untuk kesihatan tulang belakang. Apabila duduk, pastikan belakang anda lurus, bahu santai, dan kedua-dua kaki rata di atas lantai. Elakkan membongkok atau condong ke hadapan. Apabila berdiri, agihkan berat badan anda secara sama rata pada kedua-dua kaki, pastikan bahu anda ke belakang, dan sejajarkan kepala anda dengan tulang belakang anda.

Takkan laa muda-mudi dah bongkok macam nenek kebayan. Eiii tak sukanya!

     2. Posisi Tidur Kurangkan Sakit Belakang

Tidur Dengan Posisi Yang Betul Kurangkan Sakit Belakang

Gambar 3; Tidur

Yang jenis tidur meniarap, kalau bangun pagi mesti rasa sakit sangat, kan?

Anda perlu amalkan posisi tidur yang betul untuk elak sakit belakang. Tilam dan bantal anda memainkan peranan penting dalam menyokong tulang belakang anda semasa tidur. Pilih tilam sederhana padat yang memberikan sokongan yang mencukupi untuk belakang anda. Bantal harus memastikan leher anda sejajar dengan tulang belakang anda, jadi pilih yang sesuai dengan kedudukan tidur anda-sama ada anda tidur telentang, sisi atau perut. Jangan meniarap sudah…

Betul ke masalah ni jejaskan pernafasan? Baca sini: https://flexphysiotherapy.my/sakit-belakang-sampai-susah-bernafas-betul-ke/

     3. Angkat Barang Dengan Betul

Angkat Barang Dengan Betul Elak Sakit Belakang

Gambar 4; Angkat Barang

Haa yang ni ramai terlepas pandang! Nak angkat barang bukan boleh sesuka hati angkat je. Ada teknik yang selamat dan boleh terhindar dari sakit belakang.

Berdiri rapat dengan objek dengan kaki dibuka seluas bahu.

Bengkokkan lutut anda sambil pastikan belakang anda lurus.

Pegang objek dengan kuat dan angkat dengan otot kaki anda.

Elakkan memusing belakang anda semasa membawa objek; sebaliknya, pivot dengan kaki anda.

Tapi jika objek terlampau berat, disarankan untuk minta bantuan orang lain ya. Jangan gagahkan diri angkat jugak barang yang berat tu. Ingat, kita manusia biasa. Bukan Superman.

     4. Senaman & Regangan Atasi Sakit Berpanjangan

Regangan

Gambar 5; Regangan

Kedua-dua aktiviti ini dapat membantu mengekalkan otot belakang anda kuat dan fleksibel, yang menyokong tulang belakang anda. Senaman regangan yang menyasarkan otot belakang dan teras anda, seperti cat-cow stretch, child’s pose atau regangan hamstring, dapat membantu mengekalkan fleksibiliti, mengurangkan ketegangan otot dan meningkatkan julat pergerakan anda. Selain itu, senaman yang menumpukan pada kekuatan teras seperti yoga boleh membantu menstabilkan dan menyokong tulang belakang anda.

Paling malas pun, dengan berjalan sahaja anda boleh elak masalah sakit belakang tau!

     5. Rawatan Fisioterapi Cantikkan Tulang Belakang

Rawatan Fisioterapi

Gambar 6; Rawatan Fisioterapi

Apabila anda mendapatkan rawatan fisioterapi untuk sakit belakang, ahli fisioterapi akan menjalankan penilaian menyeluruh untuk memahami punca dan faktor asas yang menyumbang kepada kesakitan anda. Mereka akan menilai postur anda, julat pergerakan, kekuatan otot, dan fleksibiliti. Penilaian ini membantu dalam mendiagnosis isu khusus yang berkaitan dengan sakit belakang anda, seperti ketidakseimbangan otot, disfungsi sendi, atau salah jajaran tulang belakang.

=================================================================================

Flexphysiotheraphy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Kami menawarkan rawatan yang khusus untuk sakit belakang. Seperti;

  • Rawatan haba
  • Manipulasi tisu
  • Ultrasound
  • TENS
  • Senaman kekuatan otot belakang

Kesimpulannya, menjaga tulang belakang anda adalah penting untuk mengekalkan kesihatan keseluruhan yang baik dan mencegah masalah tulang belakang yang lain. Awasi pergerakan anda. Elakkan pergerakan secara tiba-tiba dan tersentak yang boleh menegangkan belakang anda. Hindari sakit belakang, dekati orang tersayang. Peace~

Leave a Reply