fbpx Skip to main content

Tiap kali nak balik kampung, mesti takkan terlepas dari hadap jammed dekat highway. Kalau jenis malas nak pijak brek sepanjang masa atau duduk dalam kereta lama-lama, maka motosikal menjadi satu pilihan ideal setiap orang yang memilikinya. Tapi, bila nak menunggang dalam perjalanan nan jauh dan lama ni, badan pun akan slowly rasa penat. Kadang tak sampai 50km dah sengal-sengal dan lenguh badan, tambah lagi dengan sakit belakang!

Jangan risau! Kami ada penyelesaiannya~

1. Postur Ketika Menunggang Elak Sakit Belakang

Postur Ketika Menunggang Elak Sakit BelakangMengekalkan postur menunggang yang betul adalah kunci untuk mengelakkan sakit belakang. Duduk tegak, dengan punggung dijajarkan dan bahu santai. Elakkan membongkok atau condong ke hadapan secara berlebihan. Pastikan ergonomik motosikal anda dilaraskan untuk menggalakkan postur yang selesa, termasuk bar hendal, kaki dan tempat duduk.

Sentiasa perhatikan postur anda semasa menunggang. Periksa dan laraskan postur anda secara kerap untuk memastikan anda mengekalkan penjajaran tulang belakang yang neutral. Kendurkan cengkaman anda pada hendal untuk mengelakkan ketegangan yang tidak perlu di bahagian atas badan anda.

2. Berhenti Rehat dan Buat Regangan

Berhenti Rehat dan Buat Regangan Elak Sakit BelakangRancang tunggangan anda disertai dengan rehat sebentar di tempat yang selamat, sebaik-baiknya setiap jam atau lebih semasa perjalanan yang lebih lama. Rehat ini menawarkan peluang untuk meregangkan otot anda dan meningkatkan peredaran. Lakukan regangan lembut untuk leher, bahu, belakang dan kaki anda semasa rehat. Regangan boleh membantu mengurangkan ketegangan dan kekakuan.

Pastikan anda juga kekal terhidrat untuk mengelakkan kekejangan otot dan ketidakselesaan semasa menunggang. Minum air sebelum, semasa, dan selepas perjalanan anda. Kekalkan diet seimbang yang kaya dengan nutrien seperti protein tanpa lemak, bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menyokong kesihatan otot.

3. Rutin Senaman Awal Elak Sakit Belakang

Rutin Senaman Awal Elak Sakit BelakangUtamakan rutin senaman yang menyeluruh yang merangkumi senaman pengukuhan teras untuk tulang belakang. Teras yang kuat memberikan sokongan untuk tulang belakang anda dan membantu mengekalkan postur menunggang yang selesa. Gabungkan senaman fleksibiliti seperti yoga atau regangan dinamik untuk meningkatkan mobiliti di belakang, pinggul dan hamstring anda. Senaman kardiovaskular seperti berjoging atau berenang meningkatkan kecergasan dan stamina keseluruhan anda untuk menunggang motosikal.

Nak tahu tak tips cegah sakit belakang? Baca sini >>> https://flexphysiotherapy.my/sakit-belakang-cegah-sebelum-terlambat/

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada sakit belakang, Flex Physiotherapy juga boleh bantu anda dalam merawat masalah;

  • Strok
  • Sakit Kaki/Tumit Kaki
  • Sakit Bahu & Tangan
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Dengan menggabungkan strategi ini dan menjadikannya sebahagian daripada rutin anda, anda boleh mengurangkan risiko sakit belakang dengan ketara dan menikmati pengalaman menunggang motosikal yang lebih selesa dan memuaskan.

Leave a Reply