fbpx Skip to main content

Ayakkkkk manyak sakit woo leher lepas bangun dari tido… mesej boss lah hari ni mc sebab sakit leher…

Itu laa korang. Tak tau tips yang betul untuk elak sakit ni. Kang dah tak memasal kena mc (takde laa sampai kena mc pun tapi saje je, kan?) xD

Di sini kami sediakan tips elak sakit leher selepas bangun tidur!

1. Penggunaan Bantal Sokongan

Bantal Sokongan Elak Sakit LeherCari bantal yang menawarkan sokongan yang betul pada leher dan mengekalkan lengkung semula jadi tulang belakang anda. Sebaik-baiknya, ia tidak boleh terlalu tinggi atau terlalu rata. Memory foam pillow dan cervical pillow yang direka khusus untuk sokongan leher selalunya merupakan pilihan yang baik.

2. Tidur Dalam Postur Yang Betul

Postur Tidur Yang Betul Elak Sakit LeherTidur dalam kedudukan yang memastikan leher dan tulang belakang anda sejajar adalah penting. Berikut ialah beberapa petua untuk posisi tidur yang berbeza;

Back sleeping – Gunakan bantal yang menyokong lengkung semula jadi leher anda. Anda juga boleh meletakkan tuala bergulung atau bantal kecil di bawah leher anda untuk sokongan tambahan.

Side sleeping – Letakkan bantal di antara lutut anda untuk menyelaraskan tulang belakang anda. Gunakan bantal yang memenuhi ruang antara telinga dan bahu anda untuk memastikan leher anda lurus.

Stomach sleeping – Kedudukan ini boleh menegangkan leher anda, jadi sebaiknya elakkan. Jika anda mesti tidur meniarap, gunakan bantal nipis atau tiada bantal sama sekali untuk mengurangkan ketegangan.

3. Regangan Sebelum Tidur

Sakit Leher Hilang Jika Buat ReganganLakukan regangan leher yang lembut sebelum tidur. Condongkan kepala anda ke sisi, ke hadapan dan ke belakang, dan perlahan-lahan putarkannya dalam gerakan membulat. Regangan ini membantu melegakan ketegangan pada otot leher anda dan menggalakkan fleksibiliti.

Kalau sakit leher sampai pening kepala itu lain cerita pula. Baca ni >>> https://flexphysiotherapy.my/terasa-sakit-leher-bila-pusing-kepala-sampai-kadang-kadang-pening-kepala/

4. Persekitaran Tempat Tidur

Pastikan tilam anda selesa dan menyediakan sokongan yang mencukupi. Tilam yang terlalu lembut atau kendur boleh menyebabkan penjajaran tulang belakang yang lemah dan sakit leher. Jika perlu, pertimbangkan untuk melabur dalam tilam yang sesuai dengan pilihan anda dan memberikan sokongan yang sewajarnya. Selain itu, pastikan bilik tidur anda sejuk dan mempunyai pengudaraan yang baik, kerana haba yang berlebihan boleh menyumbang kepada ketegangan otot dan ketidakselesaan.

5. Terapi Haba Legakan Sakit Leher

Mandi air hangat pada waktu pagi boleh membantu melegakan otot leher anda, meningkatkan aliran darah dan mengurangkan kekejangan atau kesakitan. Haba menggalakkan kelonggaran otot dan boleh memberi manfaat terutamanya jika anda bangun dengan leher yang tegang.

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada sakit leher, Flex Physiotherapy juga boleh bantu anda dalam merawat masalah;

  • Strok
  • Slip Disc/Scoliosis/Sakit Belakang
  • Sakit Kaki/Tumit Kaki
  • Sakit Bahu & Tangan
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Ucapkan selamat tinggal pada sakit leher dan selamat datang pagi yang lebih cerah dan bebas kesakitan!

Leave a Reply