fbpx
Gambar 1 : Sakit ke?

Apakah itu hiperextended lutut?

Hiperextended lutut ialah ketekalan pada lutut, juga dikenali sebagai “genu recurvatum” berlaku apabila kaki berlebihan meluruskan pada sendi lutut, meletakkan tekanan pada struktur lutut dan belakang sendi lutut.

Hipertensi lutut boleh berlaku kepada sesiapa, tetapi ia lebih biasa di kalangan atlet, terutamanya mereka yang bermain sukan seperti bola sepak, bola sepak, ski atau lacrosse.

Ini sering disebabkan oleh tamparan langsung kepada lutut atau daya yang dijana semasa perlambatan atau berhenti pantas.

Menurut atlet wanita American Journal of Sports Medicine, wanita telah meningkatkan ketidakstabilan bersama, menjadikannya lebih besar daripada kecederaan lutut daripada lelaki, terutama mereka yang mengambil bahagian dalam sukan berisiko tinggi.

Ingin lihat testimoni-testimoni kejayaan kami merawat pesakit? KLIK DISINI

Semasa hyperextension, sendi lutut membungkuk dengan cara yang salah, yang sering mengakibatkan bengkak, sakit dan kerosakan tisu.

Dalam kes-kes yang teruk, ligamen seperti ligamentum anterior cruciate (ACL), ligamen cruciate posterior (PCL), atau ligamen popliteal (ligamen di bahagian belakang lutut) mungkin terasa lutut atau pecah.

Tanda-tanda terkena hiperextended lutut :

Gambar 2 : Ketidakstabilan lutut

1. Ketidakstabilan lutut

Selepas kecederaan hyperextension anda mungkin dapat melihat ketidakstabilan di sendi lutut anda. Ramai orang melaporkan perasaan kaki mereka “memberi” semasa berjalan atau kesukaran berdiri di atas satu kaki.

Gambar 3 : rasa sakit yang tajam

2. Sakit

Kesedaran di dalam sendi lutut dijangka selepas hiperkrip. Sakit boleh berbeza dari ringan hingga teruk dan biasanya meningkat apabila ligamen atau struktur lain rosak atau koyak.

Nyeri digambarkan sebagai kesakitan yang ringan kepada rasa sakit yang tajam di bahagian belakang lutut atau kesakitan di hadapan sendi lutut.

Gambar 4 : Mobiliti menurun

3. Mobiliti menurun

Anda mungkin mengalami kesukaran membongkok atau meluruskan kaki anda setelah kecederaan hyperextension.

Ini mungkin disebabkan oleh bengkak di sekeliling lutut, yang boleh mengehadkan sejauh mana anda boleh memindahkannya, serta merosakkan struktur dalaman seperti ACL, PCL, ligamen popliteal, atau meniskus.

Gambar 5 : Bengkak dan lebam

4. Bengkak dan lebam

Selepas kecederaan, anda mungkin dapat melihat bengkak dan lebam yang lantas atau tertahan serta lutut dan kawasan sekitarnya.

Ini boleh menjadi ringan atau lebih parah, dan ia adalah cara badan anda bertindak balas terhadap tisu yang cedera.

Rawatan

Seperti banyak kecederaan tisu lembut lain, ia dinasihatkan untuk mengikuti prinsip RICE berikut hiperextension lutut.

Jika nak tahu cara rawatan macam mana mengikut prinsip boleh ws link di bawah

Konsultasi PERCUMA untuk anda, hubungi kami segera !!
Kelantan (KLIK DISINI) dan Terengganu (KLIK DI SINI

#lutut #sakitlutut #hyperextended #genu #recurvatum #fisioterapi #fisioterapikelantan #fisioterapiterengganu