fbpx Skip to main content

Splint Shin adalah sakit di kaki bawah (tulang keting) yang berpunca daripada melakukan  senaman atau penggunaan otot yang berlebihan. Keadaan ini juga dipanggil sindrom tekanan tibial medial.

Masalah ini merupakan perkara biasa apabila orang memulakan senaman berjalan kaki, mengambil kelas tarian, atau memulakan latihan tentera.

 

Walaupun anda seorang pelari dan walker yang berpengalaman, anda mungkin berasa sakit serpihan ketika anda mengubah sesuatu tentang rutin anda seperti pergi lebih cepat, meningkatkan metabolisme anda, atau beralih ke jenis kasut yang baru.

Berita baiknya ialah kesakitan ini boleh dirawat dengan penjagaan diri sahaja. Sekiranya anda tidak melampaui rutin anda pada mulanya, anda tidak lama lagi boleh menipu anda di belakang anda.

Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana untuk mengelakkan atau merawat Splint Shin.

Gejala Shin Splints

Dengan splint shin, anda merasakan sakit tajam atau sakit kusam di bahagian dalam tulang kaki bahagian bawah anda (tibia) apabila anda berjalan, berlari, atau menari.

Ia mungkin lebih kepada bahagian depan kaki anda dengan splint shin anterior atau bahagian belakang kaki anda dengan splints shin posterior. Mungkin ada juga sedikit bengkak di dalam bahagian bawah kaki, antara lutut dan pergelangan kaki.

Apabila anda mula merasakan kesakitan serpihan, ia mungkin berhenti apabila anda berhenti bergerak. Itu kesakitan biasa bagi splint shin (tulang keting).

Punca Shin Splints

Splint Shin adalah keradangan otot, tendon, dan tisu tulang, yang dipercayai disebabkan oleh tekanan berulang dan berlebihan.

 1. Tapak kaki rata – anda akan terasa sakit apabila mula berjalan.
 2. Kasut yang tidak sesuai – kasut yang tidak dapat memberikan sokongan kepada badan anda dengan baik.
 3. Warm up atau cool down – tak melakukan regangan sebelum memulakan senaman atau selepas senaman.
 4. Pergelangan kaki,pinggul atau otot teras yang lemah.

Mencegah Masalah Tulang Keting

Sekiranya anda ingin mengelakkan kesakitan atau anda meringankan kembali rutin anda selepas pulih dari splint shin, gunakan taktik ini.

1.Jangan Berlebihan :

Pastikan langkah anda lebih lama di belakang dan lebih pendek di hadapan. Pergi lebih cepat dengan menolak lebih banyak dengan kaki belakang.

2. Dapatkan kasut berjalan :

Overpronation adalah faktor risiko untuk splint shin, menurut kajian. Kedai kasut berjalan teknikal akan menilai anda untuk overpronation dan mencadangkan kasut kawalan gerakan jika diperlukan.

3. Pelapik Kasut :

Kasut tentera dan kasut hiking kurang kusut. Menambahkan penyerap kejutan telah ditunjukkan untuk membantu dalam kajian anggota tentera.

4. Pilih kasut berjalan kaki dengan fleksibel dan tumit rendah :

Jika anda memakai kasut yang tidak fleksibel dengan tapak kaki yang tegar, kakinya dan kakinya melawan mereka dengan setiap langkah.

Bagi pejalan kaki boleh mengelakkan splint shin dengan memilih kasut fleksibel, walaupun mereka dilabel sebagai kasut berlari. Kasut berjalan sepatutnya rata, tanpa tumit yang dibina.

 • Gantikan kasut lama : Sokongan dalam kasut sukan anda habis setiap 500 batu, selalunya jauh sebelum tapak kaki atau upsi memakai memakai.
 • Pemanasan sebelum senaman : Pemanas pada kadar yang mudah selama 10 minit sebelum anda memulakan senaman yang lebih pantas atau lebih intens.
 • Rehat sehari : Jangan melibatkan diri dalam aktiviti bertenaga dua hari berturut-turut. Berikan masa untuk otot anda rehat di antara latihan keras atau hari aktiviti yang panjang.

Flexphysiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan Diploma dan Ijazah dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami yang berkelulusan universiti (ipta/ipts) dalam bidang fisioterapi akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada rawatan strok, Flexphysiotherapy juga menawarkan perkhidmatan rawatan bagi masalah:

 • Slip Disc
 • Sakit lutut & tumit
 • Sakit bahu & tangan
 • Kebas tangan 
 • Kecederaan sukan
 • Rawatan kanak-kanak

Flex physiotherapy komited memberi perkhidmatan terbaik sebagai panel kesihatan bagi syarikat di bawah PMCARE, PNB dan PERKESO.

Jika anda ada sebarang pertanyaan berhubung rawatan fisioterapi, layari laman web kami dengan menekan pautan di bawah.

Hubungi Kami Sekarang!

Leave a Reply