fbpx Skip to main content

Pernah tak anda duduk dalam tempoh yang lama dan rasa kebas di bahagian punggung? Atau ada rasa “kesemutan”? Anda mungkin terkena sindrom Piriformis!

Otot piriformis, yang terletak di bahagian punggung, memainkan peranan dalam putaran dan penstabilan pinggul.

Bila otot ni jadi ketat atau kekejangan, ia boleh bagi tekanan pada saraf sciatic, yang seterusnya akan terjadi sindrom piriformis.

Di sini kami senaraikan faktor-faktor biasa yang mungkin menyumbang kepada terjadinya sindrom Piriformis!

1. Duduk Berpanjangan Punca Terjadinya Sindrom Piriformis

Ramai di antara kita menghabiskan banyak masa duduk di meja, di dalam kereta, atau di sofa. Duduk berpanjangan boleh menyebabkan ketegangan dan ketidakseimbangan pada otot-otot kawasan pinggul, termasuk otot piriformis. Apabila otot piriformis menjadi ketat, ia boleh menekan saraf sciatic, yang membawa kepada gejala sindrom piriformis.

2. Faktor Gaya Hidup

Kekurangan senaman yang kerap dan aktiviti fizikal melemahkan otot, termasuk piriformis. Otot yang lemah lebih terdedah kepada ketegangan dan ketidakseimbangan.

3. Postur Yang Tidak Betul

Postur yang tidak baik boleh menjejaskan penjajaran pelvis dan tulang belakang. Penyelewengan ini boleh memberi tekanan tambahan pada otot piriformis, yang membawa kepada ketidakseimbangan otot dan peningkatan tekanan pada saraf sciatic.

4. Pergerakan Berulang

Aktiviti atau senaman tertentu yang melibatkan pergerakan berulang pada bahagian bawah badan, seperti berlari, berbasikal, atau melakukan senaman dengan bentuk yang tidak betul, boleh menegangkan otot piriformis. Ketegangan berulang ini boleh menyebabkan kekejangan dan kerengsaan otot.

5. Kesilapan Dalam Latihan

Terlibat dalam teknik latihan yang tidak betul atau overtraining boleh menyumbang kepada sindrom piriformis. Peningkatan mendadak dalam intensiti atau tempoh latihan tanpa membenarkan masa yang mencukupi untuk berehat dan pemulihan boleh menegangkan otot piriformis. Selain itu, bentuk atau teknik yang lemah semasa latihan yang melibatkan otot pinggul dan gluteal boleh meningkatkan risiko ketidakseimbangan otot dan kerengsaan piriformis.

=================================================================================

Flex Physiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada sindrom Piriformis, Flex Physiotherapy juga boleh bantu anda dalam merawat masalah;

  • Strok
  • Slip Disc/Sakit Belakang
  • Sakit Tumit Kaki
  • Sakit Bahu
  • Kecederaan Sukan
  • Rawatan Kanak-kanak

Leave a Reply