fbpx Skip to main content
Keloid adalah pembentukan satu parut selepas pembedahan yang besar seperti pembedahan tulang belakang, tangan atau di mana-mana sahaja.

Dan ianya boleh terbentuk jika seseorang itu mengalami kemalangan kebakaran, terluka besar yang memerlukan jahitan yang banyak atau parut jerawat yang besar.

Macam mana berlakunya Keloid

Biasanya masalah ini akan timbul selepas tiga bulan melakukan pembedahan tersebut.

Keloid berkembang pada pertumbuhan kulit seperti kena cakar kucing atau benda tajam. Ia akan menyebabkan rasa seperti sakit kena jarum atau gatal namun, rasa ini berbeza pada setiap manusia.

Sekiranya keloid dijangkiti kuman, ia mungkin akan jadi seperti ulser.

Ia terbentuk di dalam tisu parut. Kolagen, digunakan untuk membaiki luka, cenderung tumbuh di kawasan ini, kadang-kadang menghasilkan benjolan berkali-kali lebih besar daripada bekas luka yang asal.

Warna ini juga boleh berwarna dari merah jambu hingga merah.

Bagi menghilangkan parut keloid ini adalah melakukan rawatan daripada doktor sendiri iaitu melakukan rawatan cryotherapy(terapi sejuk).

Namun, jika kita segera melakukan rawatan pembuangan keloid ia mungkin akan mengakibatkan menjadi lebih teruk.

Atau, kita boleh menggunakan cara manual iaitu menyapu krim yang mengandungi SPF30 dan melakukan urutan lembut pada sekeliling keloid.

Keadah ini memakan masa yang lama tetapi ia selamat.

Keloid kadang-kadang sensitif terhadap klorin. Parut keloid dapat tumbuh, jika muncul pada usia yang lebih muda, kerana tubuh masih tumbuh.

Jika keloid anda berdarah, anda boleh rujuk terus ke hospital. Kemungkinan dalaman anda yang melakukan pembedahan tersebut terluka atau terbuka.


Flexphysiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan Diploma dan Ijazah dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami yang berkelulusan universiti (ipta/ipts) dalam bidang fisioterapi akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada rawatan strok, Flexphysiotherapy juga menawarkan perkhidmatan rawatan bagi masalah:

  • Slip Disc
  • Sakit lutut & tumit
  • Sakit bahu & tangan
  • Kebas tangan 
  • Kecederaan sukan
  • Rawatan kanak-kanak

Flex physiotherapy komited memberi perkhidmatan terbaik sebagai panel kesihatan bagi syarikat di bawah PMCARE, PNB dan PERKESO.

Jika anda ada sebarang pertanyaan berhubung rawatan fisioterapi, layari laman web kami dengan menekan pautan di bawah.

Hubungi Kami Sekarang!

 

Leave a Reply