fbpx
Gambar 1: Duduk statik secara berterusan lebih dari 2 jam memberi banyak kesan buruk kepada kesihatan.

Pada arus pemodenan yang semakin berkembang maju ini, tidak dinafikan majoriti pekerja bekerja dengan hanya duduk dan mengadap laptop atau komputer selama 8 jam sehari mahupun lebih.

Duduk terlalu lama akan mengakibatkan pelbagai masalah seperti sakit belakang yang kronik, postur badan yang tidak bagus malahan boleh menyebabkan penyakit seperti diabetes, penyakit jantung serta obesiti.

Antara kesan lain yang diperolehi jika duduk terlalu lama ialah:.

1.  Gangguan pada otak dan leher

Menggerakkan badan kita akan menyebabkan lebih banyak darah dan oksigen mengalir ke otak sekaligus membantu kita mengekalkan kejelasan dan ketajaman minda. Namun begitu, duduk terlalu lama akan mengakibatkan aliran darah dan oksigen ke otak menjadi perlahan lalu menjejaskan kemampuan kita untuk berfikir sebetulnya.

Selain itu, posisi membongkok di atas kerusi bagi tujuan melihat skrin komputer akan mendatangkan tekanan yang hebat kepada leher anda terutamanya cervical vertebrae yang menyambungkan tulang belakang dengan kepala anda.

Postur badan yang tidak bagus juga kan merosakkan otot belakang dan bahu akibat terbeban dengan keperluan individu untuk membongkok ke skrin komputer dan papan kekunci pada tempoh masa yang lama.

2.  Masalah belakang

Salah satu daripada masalah yang paling biasa dialami oleh kebanyakan pekerja adalah masalah belakang.

Postur badan yang tidak bagus semasa sedang bekerja akan mengakibatkan sakit belakang, tulang belakang yang tidak fleksibel serta kerosakan pada disk.

Duduk terlalu lama, disk ini akan menjadi tidak stabil dan terlalu padat lalu menyebabkan kolagen terbentuk pada tendon dan ligamen. Selain itu, herniated lumbar disks juga lebih kerap berlaku pada individu yang meluangkan masa yang panjang duduk di hadapan komputer.

Ingin lihat testimoni-testimoni kejayaan kami merawat pesakit? KLIK DISINI

3.  Kesan kepada otot

Duduk terlalu lama tidak memerlukan penggunaan otot Ab dan jika ia tidak digunakan buat masa yang terlalu lama, ini akan mengakibatkan swayback iaitu tulang belakang berada kepada kedudukan yang tidak semulajadi.

Tambahan itu, duduk terlalu lama juga akan mengurangkan fleksibiliti terutamanya pada pinggang dan belakang. Pinggang yang fleksibel dapat membantu kestabilan badan. Namun begitu, duduk terlalu lama akan mengakibatkan otot flexor menjadi lebih pendek dan tegang.

Otot glute juga akan menjadi lebih lembut akibat tidak digunakan buat tempoh masa yang lama dan ini akan mengehadkan kebolehan badan untuk melangkah lebih jauh dan mengekalkan kestabilan badan.

4.  Kesan kepada organ

Duduk terlalu lama boleh mengundang sakit jantung, penyakit kardiovaskular dan kanser kolon.

Dalam erti kata yang lain, masalah ini adalah disebabkan oleh terlebih penghasilan insulin akibat tidak aktif lalu memperlahankan aliran darah kepada organ-organ dalam badan.

Terlebih penghasilan insulin juga boleh mengakibatkan pertambahan berat badan yang menyumbang kepada diabetes dan obesiti.

5.  Kesan kepada kaki

Jelas sekali, duduk terlalu lama akan mengehadkan pengaliran darah di dalam kaki. Ini akan menyebabkan darah untuk berkumpul pada buku lali lalu menyebabkan ia membengkak, pergumpalan darah serta vena varikos.

Isu lain yang akan berlaku disebabkan duduk terlalu lama ini adalah tulang menjadi lebih lemah dan kurang tumpat.

Menurut kajian, individu yang menonton televisyen lebih daripada tempoh 8.5 tahun mempunyai 61% lebih risiko untuk meninggal dunia pada usia yang muda jika hendak dibandingkan dengan individu yang menonton televisyen kurang satu jam sehari.

Langkah untuk membendung masalah ini

Jika anda masih perlu untuk duduk dalam tempoh yang lama bagi melakukan pekerjaan, pastikan anda duduk dengan tegak dan elakkan membongkok ke hadapan papan kekunci anda.

1. Bola senaman

Jika anda masih juga terpaksa melakukannya, beli sebuah bola senaman, yang boleh membantu otot Ab anda untuk bekerja di samping memastikan postur badan anda kekal tegak.

2. Gunakan kerusi

Anda juga boleh menggunakan kerusi yang tidak mempunyai bahagian belakang jika anda mahukan sesuatu yang lebih stabil berbanding bola senaman.

3. Bangun dan berjalan

Pastikan anda bangun untuk menggeliat sekali-sekala. Bangun dan berjalanlah di sekeliling pejabat anda untuk beberapa minit bagi memastikan pengaliran darah anda ke otak dan otot berfungsi secara optimal.

4. Gunakan meja

Anda juga boleh membeli meja kerja yang membolehkan anda melakukan kerja secara berdiri kerana ia merupakan posisi yang paling sesuai untuk melakukan pekerjaan.

Ini dapat membantu darah dan oksigen mengalir dengan lebih bebas ke seluruh bahagian badan sekaligus mengurangkan risiko pergumpalan darah dan pelbagai masalah kesihatan berbahaya yang lain.

Konsultasi PERCUMA untuk anda, hubungi kami segera !!
Kelantan (KLIK DISINI) dan Terengganu (KLIK DI SINI

#duduklama #sakitbelakang #darahtidakmengalir #kemerosotanotot #gangguankaki #lenguh #kerjalama #fisioterapi #urutanlenguh #flexphysiotheraphy #fisioterapikelantan #fisioterapiterangganu