fbpx Skip to main content

Deria sentuhan ialah deria paling penting bagi manusia. Percaya atau tidak urutan bayi boleh meningkatkan kasih sayang?

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mendapat lebih kemesraan dan kasih sayang daripada ibu mereka dalam bentuk sentuhan atau urutan fizikal cenderung bersikap lebih berdaya tahan terhadap tekanan, kekecewaan dan penderitaan.

Oleh itu, urutan adalah cara berkomunikasi ibu dengan bayinya bahkan sejak bayi itu belum dilahirkan lagi. Urutan pada bayi mempunyai pelbagai manfaat bagi kesihatan dan perkembangan bayi.

MANFAAT URUTAN PADA BAYI

Antara manfaat jika selalu membuat urutan/senaman pada bayi :

1.  Mengeratkan hubungan bayi dengan ibu

Bayi yang selalu mendapatkan urutan atau senaman dari ibu akan lebih cepat untuk mengenali siapa ibu dan ayahnya. Oleh itu, bayi boleh membezakan setiap jenis sentuhan orang-orang yang menjaganya.

2. Komunikasi ibu dan bayi

Bagi bayi yang baru lahir, sentuhan kulit ibu dan bayi sangat penting dari ikatan dan bercakap. Di samping itu ia boleh membantu bayi berkomunikasi dengan ibunya mengenai kehendak bayi atau sakit serta berinteraksi dengan orang lain.

3. Menenangkan bayi

Urutan yang lembut adalah salah satu cara terbaik untuk mengenangkan bayi. Jika bayi menangis atau sakit, ibu boleh mengenangkan bayi dengan cara membelai punggung bayi dengan lembut. Ia juga membuat bayi lebih tenang dan tidur lebih baik.

4. Membantu merangsang perkembangan mental bayi

Menurut kajian Theodore Wacks menyatakan bahawa anak yang selalu mendapatkan urutan dari ibunya lebih cenderung memiliki perkembangan psikologis yang lebih baik selama enam bulan pertama dalam kehidupannya.


Flexphysiotherapy merupakan pusat rawatan fisioterapi dan rehabilitasi yang pertama di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang menawarkan rawatan manual terapi dan elektroterapi oleh pakar fisioterapi berkelulusan Diploma dan Ijazah dari universiti terkemuka Malaysia.

Pakar fisioterapi kami yang berkelulusan universiti (ipta/ipts) dalam bidang fisioterapi akan menilai dahulu tahap keseriusan sakit anda dan akan merangka rawatan yang terbaik untuk anda!

Selain daripada rawatan strok, Flexphysiotherapy juga menawarkan perkhidmatan rawatan bagi masalah:

  • Slip Disc
  • Sakit lutut & tumit
  • Sakit bahu & tangan
  • Kebas tangan 
  • Kecederaan sukan
  • Rawatan kanak-kanak

Flex physiotherapy komited memberi perkhidmatan terbaik sebagai panel kesihatan bagi syarikat di bawah PMCARE, PNB dan PERKESO.

Jika anda ada sebarang pertanyaan berhubung rawatan fisioterapi, layari laman web kami dengan menekan pautan di bawah.

Hubungi Kami Sekarang!

Leave a Reply